20 godina kardijalne i transplantacijske kirurgije u Kliničkoj bolnici Dubrava

Poštovane kolegice i kolege, poštovani poslovni partneri, dragi prijatelji,

Prošlo je 20 godina od osnivanja i početka rada kardijalne i transplantacijske kirurgije u Kliničkoj bolnici Dubrava. Odmah nakon Domovinskog rata i u zanosu stvaranja nove države Hrvatske mislili smo da mi, osnivači ove djelatnosti, moramo stvoriti u bivšoj Vojnoj bolnici novu djelatnost, koja je u to vrijeme nasušno nedostajala našoj zemlji. Duge liste čekanja za operacije na srcu, česti odlasci naših bolesnika na liječenje u inozemstvo, nedostatak školovanih kardijalnih kirurga, anesteziologa i drugog medicinskog osoblja, uz potencijalno dobru infrastrukturu i solidno medicinsko okruženje u tadašnjoj Općoj bolnici Zagreb činili su dobru osnovu za novi početak.

Krenuli smo odmah s kardijalnim operacijama početkom 1995., a nešto kasnije i s transplantacijskim programom. Uz dolazak novih specijalizanata, prerastanje Opće bolnice Zagreb u Kliničku bolnicu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dodavanje kako nastavnog rada tako i intenzivnijeg znanstvenog rada – posebno osnivanje Laboratorija za biokemijska kirurška istraživanja – stvoreni su uvjeti za sveobuhvatan razvoj kardijalne i transplantacijske kirurgije u KB Dubravi.

Godine 2007. potpuno je izgrađen novi operacijski trakt za kardiovaskularne operacije, zajedno s hibridnom operacijskom salom, nova Jedinica intenzivnog liječenja – koja prerasta i postaje dijelom Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, te se reorganizira i širi Odjel kardijalne kirurgije. Sve to dovodi do prerastanja odjela u Zavod za kardijalnu i transplantacijskukirurgiju KB Dubravi.

U brošuri koja Vam je u ruci ne govorimo toliko o dosadašnjem radu koliko o desetljeću koje je pred nama. Transplantacija i asistirana cirkulacija, inovativna kirurgija aorte i velikih krvnih žila, TEVAR i EVAR procedure, TAVI procedura za liječenje bolesti aortalnog zaliska, te moderno liječenje endokarditisa jesu
procedure koje pripremaju Zavod za medicinu i kirurgiju 21. stoljeća. Uz dobro školovane liječnike i medicinske sestre, izvrsnu infrastrukturu i pozitivnu atmosferu u Kliničkoj bolnici Dubrava, svi ovi ciljevi čine se dohvatljivima. Uz zahvalu za Vašu izravnu i neizravnu pomoć, bodrenje i nemalu podršku, Zavod kreće spreman za nove izazove i uspjehe u desetljećima koja su pred nama.

— Prof. dr.sc. Željko Sutlić

 


Osoblje Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju, Odjela za kardiovaskularnu anesteziju i intenzivno liječenje, veljača 2015.