Priprema za operacijski zahvat

Tijek priprema i stručni savjeti

Priprema i pitanja

 

Liječnik koji će vas operirati detaljno će vam objasniti plan operacije, moguće komplikacije i posljedice.
Glavna medicinska sestra Zavoda pojasnit će vam tijek priprema za operaciju te vas uputiti na ono što će se s vama događati za vrijeme same operacije. Nadalje, ona će vas pripremiti za boravak u Jedinici intenzivnog liječenja u kojoj ćete se probuditi nakon operacije i objasniti vam koji će vas aparati okruživati te funkciju onih aparata na koje ćete biti priključeni.

Molimo vas da tijekom razgovora s medicinskom sestrom slobodno pitate sve što vas zanima, brine ili plaši. Za vrijeme operacije vaša obitelj može čekati u bolnici u za to predviđenom prostoru ili kod kuće.

Prije operacije

 

  • Dan prije operacije

Dan prije operacije dobit ćete uobičajeni doručak i ručak. Poslije podne dobit ćete klizmu, nakon koje je u organizam dozvoljen samo unos tekućine. Šest sati prije planirane operacije ne smijete ništa unositi u organizam.

  • Na dan operacije

Ujutro, na dan operacije, cijelo tijelo pere se odgovarajućim dezinfekcijskim sredstvom. Nakon toga medicinska će vam sestra aparatom za brijanje obrijati trup, preponske regije, a prema potrebi i ekstremitete, ovisno o tipu planirane operacije. Nakon brijanja ponovno slijedi pranje dezinfekcijskim sredstvom. Za vaš nakit, zubne proteze i sl. pobrinut će se glavna medicinska sestra. Pola sata prije odlaska na operaciju, uzet ćete lijekove za tzv. premedikaciju koje će vam propisati anesteziolog.


SLJEDEĆE: Poslijeoperacijski oporavak – Zavod za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju