Jezik
    //

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    //

U zadnjih pedeset godina žene i muškarci su imali više slobodnog vremena koje provode vani nego prethodne generacija. Puno sati povedenih vani rekreativno, najviše tijekom ljetnih i zimskih odmora utječe na promjene ljudske kože. Prerano stvaranje bora je sada češće nego ikada ranije. I muškarci i žene traže plastičnog kirurga lica da vrati u prvobitno stanje suncem oštećenu kožu. Kirurgija može isto tako poboljšati izgled ožiljaka uzrokovanih aknama i odstraniti prekancerozne izrasline – keratoze.

Ako se pitate kako se kemijskim pilingom ili dermoabrazijom može poboljšati izgled vaše kože, vaše samopouzdanje, ili vaše zdravlje, morate znati kako se kemijski piling i dermoabrazija primjenjuju i što se može očekivati od ovih postupaka. Nijedan članak ne može potpuno odgovoriti na sve vaše brige, ali ovaj vam može dati odgovore na mnoga pitanja o kemijskom pilingu i dermoabraziji.

Uspješna plastična kirurgija lica je rezultat dobrog odnosa između bolesnika i kirurga. Povjerenje, temeljeno na realističnim očekivanjima i medicinskom znanju, razvija se u fazama savjetovanja prije operacije. Vaš kirurg može odgovoriti na specifična pitanja o specifičnim problemima vaše kože.

Je li remodeliranje kože za Vas?

Najvažniji zahtjev za svaki kirurški zahvat je dobro zdravlje. Ostali zahtjevi su manje važni ali se moraju uzeti u obzir u razgovoru sa vašim kirurgom. Očekivanja od kirurškog zahvata i kirurga moraju biti realistična. Postupci remodeliranja kože ne mogu učiniti vašu kožu savršenom; puno je važniji cilj poboljšati izgled kože koliko je god to moguće.

Tip vaše kože i boja i godine su važni faktori o kojima se treba raspravljati prije kirurškog zahvata. Ako imate tamniju kožu ili probleme kao što su alergije, prijašnje opekline, ranije stvaranje ožiljnog tkiva, ili izloženost zračenju, možda bi trebali posebnu evaluaciju da se odredi da li ste kandidat za ove postupke. Ako ste ranije imali epizode herpesa u ustima obavijestite svog kirurga o navedenom.

Prije odluke o postupku preoblikovanja kože, plastični kirurg lica može predložiti njegu lica i druge postupke prije zahvata. Ako imate opsežna oštećenja od starenja ili ozljede može biti potrebno više od jednog postupka.

Donošenje odluke o remoduliranju kože

Bez obzira jeste li tražili kemijski piling ili dermoabraziju zbog funkcionalnih ili estetskih razloga vaš izbor kvalificiranog kirurga lica je najvažniji. Kirurg će pregledati vašu kožu da bi odredio faktore koji bi mogli utjecati na ishod operacije i odrediti odgovarajući zahvat. Vi i vaš kirurg ćete istražiti vaš stav prema operaciji, razmotriti realistična očekivanja i mogućnosti. Povjerenje izgrađeno u ovim raspravama i zajednička odluka kirurga i bolesnika je nužan za uspješni rezultat zahvata.

Nakon što je vaš kirurg odlučio napraviti kemijski piling ili dermoabraziju sve mogućnosti zahvata će vam biti objašnjene zajedno sa rizicima. Također ćete primiti i informacije u vezi sa zahvatom. Treba imati u vidu da ni kemijski piling niti dermoabrazija ne mogu spriječiti obješenu kožu ili starenje kože. Nadalje, neki od kemijskih pilinga mogu posvijetliti kožu te morate koristiti zaštitu od sunca. Vodeći detaljnu medicinsku dokumentaciju vaš kirurg vam može savjetovati koju vrstu anestezije koristiti, koje kirurške prostorije koristiti i dodatne mogućnosti zahvata . Vaš kirurg može može predložiti druge zahvate prije ili poslije remodeliranja da bi poboljšao konačni rezultat.

Razumijeti zahvat

Koža se sastoji od epidermisa i dermisa. Unutar dermisa se nalaze dva sloja, oba se sastoje od kolagena, dugačkih niti koje se opuštaji i rastežu sa starenjem i oštećenjima od sunca. Ako je najdublji sloj, retikularni sloj, oštećen, nastaje ožiljak, dok gornji sloj dermisa, papilarni sloj, zaraste nakon ozljede bez ožiljka. Prilikom primjene kemijskog pilinga kirurg primjenjuje više kemikalija na kožu. Glikolična kiselina je srednje jačine. Trikloracetatična kiselina može se koristiti u različitim jačinama. Najdublji piling se postiže sa fenolom.

Prije svakog pilinga lice mora biti temeljito očišćeno sa tekućinom da se ukloni masnoća i pripremi koža za najdublju penetraciju. Kako se kemikalije primjenjuju, epidermis se uklanja te kemikalije prodiru u prvi sloj dermisa.

Dermoabrazija je kirurška tehnika kojom se mogu izravnati dublji ožiljci i bore. Kirurg koristi lokalni anestetik i/ili sredstvo za smrzavanje da bi učinio kožu utrnulom. Nakon navedenog koristeći brzorotirajuću brusilicu kirurg uklanja gornji sloj kože da bi se došlo do odgovarajućeg sloja za najbolji rezultat. Dužina i dubina ožiljka i stupanj brazdanja određuje dužinu zahvata.

Što očekivati nakon zahvata

Odmah nakon kemijskog pilinga ili dermoabrazije kirurg može staviti zavoj na vašu kožu. Oteklina i ljuštenje kože su normalni, mast koja će učiniti kožu fleksibilnom će se aplicirati kroz sedam do deset dana. Crvenilo kože koje perzistira nakon početne faze cijeljenja obično nestaje nakon četiri tjedna. Kirurg obično savjetuje kašastu dijetu, izbjegavati ekstreme temperature i bilo kakvu aktivnost koja uzrokuj stres kože prilikom cijeljenja. Najvažnije je pridržavati se doslovno postoperativnih uputa vašeg kirurga. Ako se javi bilo kakvo pojačano crvenio ili svrbež nakon zahvata odmah treba obavijestiti kirurga.

Jedan do dva tjedna nakon zahvata nova koža koja nastaje je ružičaste boje, bolja i bez bora. Proći će nekoliko tjedana dok crvenilo u potpunosti ne nestane. Njega prilikom praćenja uključuje zaštitu od sunca dok se ne stvori novi pigment. Bolesnik će primijetiti da koža ostaje dugo svjetlija nakon zahvata, ali će se navedeno stanje vratiti na normalu kada se ponovo stvori sloj pigmenta.

Plastična kirurgija lica može ispraviti mnoge mane na licu i znakove preranog starenja koji mogu podminirati samopouzdanje. Mijenjajući svoj izgled kozmetska kirurgija može pomoći da se osjećate bolje u vlastitom tijelu.