Jezik
    //

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    //

Svake godine, stotine tisuća žena i muškaraca odabiru blefaroplastiku da bi poboljšali vlastiti izgled. Obješene vjeđe čine ljude starijima, a također mogu oslabiti i funkciju vida. Blefaroplastika trajno popravlja ove teškoće te otklanja tjestaste, vrećaste, formacije ispod očiju koje daju čovjeku iznuren i umoran izgled. Ovaj zahvat ne može otkloniti tamne krugove, tanke linije i nabore oko očiju, niti može ispraviti spuštene obrve. Iako se blefaroplastika obično izvodi u jednom aktu, vaš kirurg vam može također predložiti podizanje obrva «browlift», zatezanje lica «face lift» ili pomlađivanje kože «skin resurfacing» da bi se postigao najbolji rezultat.

Ako se pitate kako vam blefaroplastike može promijeniti izgled, potrebno je znati kako se izvodi operacija očnih vjeđa i što možete očekivati od ove vrste kirurškog zahvata. Ovaj tekst vam može pobuditi interes za mnoga uobičajena pitanja i omogućiti informacije potrebne da počnete blefaroplastiku uzimati u obzir.

Uspješna estetska operacija je posljedica bliske suradnje između pacijenta i kirurga. Povjerenje, temeljeno na realnim očekivanjima i istančana medicinska ekspertiza, razvija se tijekom konzultacija koje prethode operativnom zahvatu. Vaš kirurg može vam dati odgovore na specifična pitanja u skladu sa vašim posebnim potrebama.

Da li Vam je potrebna blefaroplastika?

Kao kod svih plastičnih operacija lica , zdravlje i realna očekivanja, osnovni su preduvjet uspjeha zahvata. Blefaroplastika otklanja suvišno masno, mišićno tkivo te kožu, kako sa gornje tako i sa donje vjeđe. Rezultat je osvježen, mlađi i postojaniji izgled očne regije.

Ljudi sa cirkulatornim, oftalmološkim ili ostalim ozbiljnim zdravstvenim stanjima, mogu se osloniti na dijagnostička umijeća njihovih specijalista da ustanove da li je blefaroplastika opcija koju mogu uzeti u obzir. Savjetovanje sa estetskim kirurgom vam može pomoći da odlučite da li svaki dodatni, dobro planirani kirurški zahvat može pospješiti uspjeh operacije. Vaš kirurg vam može predložiti planiranje simultanog podizanje čela «forehead lifta» da bi se ispravile spuštene obrve i zagladilo čelo, ili «skin resurfacing» za otklanjanje tankih linija nabora oko očiju.

Kako donjeti odluku o zahvatu?

Bilo da je željeni operativni zahvat iz funkcionalnih ili iz estetskih razloga, Vaš izbor osposobljenog plastičnog kirurga glave i vrata je od vrhunske važnosti. Pacijent se također mora obavezati da će slijediti preoperativne i postoperativne upute kirurga.

Tijekom preoperativnih konzultacija, bit ćete pregledavani i podvrgnuti testovima koji ispituju funkciju vida, produkciju suza, upotrebu leća, te Vašu motivaciju za operativni zahvat. Vaš kirurg će Vam objasniti što možete očekivati od blefaroplastike, te će ispitati Vašu osobnu povijest dotadašnjih bolesti. Čimbenici koji će se procjenjivati uključuju dob, tip kože i stupanj opstrukcije vida. Možete očekivati otvorenu i iskrenu razmjenu između Vas i kirurga, koji će uspostaviti temelje uspješnog ishoda.

Nakon što donesete obostranu odluku, operativna tehnika za Vaš individualni problem će biti raspravljena. Oblik anestezije, kirurška oprema i rizici zahvata će biti objašnjeni.

Razumijevanje operativnog zahvata

Prilikom blefaroplastike na gornjim vjeđama, kirurg najprije označava individualne crte uzduž prirodnih nabora vjeđa, u namjeri da učini ožiljke praktički nevidljivima. Nakon reza na koži odstranjuje se suvišno masno tkivo, mišići i opuštena suvišna koža. Upotrebom sitnih šavova za zatvaranje reza, smanjuje se vidljivost ožiljaka.

Kod blefaroplastike na donjim vjeđama, kirurg pravi rez na skrivenom mjestu uzduž linije trepavica i naborima na donjim vjeđama, koje se javljaju prilikom smijeha. Suvišno masno tkivo, mišić i koža se odstranjuju prije nego se zašije rana finim šavovima. Voluminoznost vjeđa koja je uzrokovana suvišnim masnim tkivom, može se otkloniti i uz pomoć transkonjuktivalne blefaroplastike. Rez kod ovog postupka se postavi unutar donje vjeđe i suvišno masno tkivo se odstranjuje. Prilikom zatvaranja ovakve vrste rane, koriste se šavovi koji su nevidljivi. Oni su također samorazgrađujući i ne ostavljaju vidljivi ožiljak. U normalnim okolnostima, blefaroplastika može trajati otprilike jedan do dva sata.

Što se može očekivati nakon operativnog zahvata?

Neposredno nakon završetka operacije, Vaš kirurg vam može postaviti na ranu sterilne zavoje. To se ne podrazumijeva prilikom transkonjuktivalne blefaroplastike. Također nije nužno da se oko zatvori, iako se mogu upotrebljavati različite masti za oči, radi sprečavanja suhoće oka. Određeni stupanj oticanja i stvaranja hematoma je normalno. Upotreba hladnih obloga kao i podizanje uzglavlja kod ležanja, pomoći će cijeljenju rane i smanjiti nelagodu. Vaš kirurg će vam također prepisati lijekove za smanjivanje bola.

Tjedan i pol nakon blefaroplastike, moći ćete očistiti područje okolo očiju (oči vam se mogu činiti ljepljive, suhe, te možete osjećati lagani svrbež). Tada se mogu preporučiti kapi za oči. Vaš će vam kirurg preporučiti obim poslova koje smijete obavljati i u kakva okruženja trebate izbjegavati slijedećih nekoliko tjedana nakon operativnog zahvata. Trajni šavovi bit će odstranjeni tri do pet dana nakon operacije. Samo razgrađujući šavovi će nestati sami od sebe tijekom vremena.

Estetski kirurg vam omogućava korigirati mnoge lične nedostatke i znakove preuranjenog starenja, koji mogu umanjiti vlastito samopouzdanje. Mijenjanjem vašeg izgleda, estetski kirurg vam može pomoći da se ponovo osjećate kao nekada.