Jezik
    //

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    //

Popravljanje ožiljka, korekcija, jedan je od najčešćih zahvata koji se rade na licu. Nastanak ožiljka je normalna reakcija tkiva na ozljedu i njegov nastanak se očekuje nakon ozljede kože, ali i nakon svakog kirurškog zahvata. Izgled ožiljka ovisi o uzroku nastanka rane, materijalu i instrumentima koji se koriste za njeno zbrinjavanje, vještini kirurga, ali i o dobi bolesnika, kvaliteti njegove kože, tenu i reakciji organizma na ozljedu. Izgled ožiljka neposredno nakon zbrinjavanja rane ili kirurškog zahvata nije definitivan i s vremenom se očekuje da će se njegova boja i tvrdoća približiti okolnoj koži. Korekcija ožiljka se ne preporučuje prije šest mjeseci od njegovog nastanka, kada se može očekivati da je on poprimio svoj trajni izgled.

Da li je korekcija ožiljka za vas?

Svaki kirurški zahvat rezultira ožiljkom i svaka korekcija ožiljka završava ožiljkom. Korekcija ožiljka rezultira ljepšim ili manje uočljivim ožiljkom. Neki bolesnici, na ozljedu kože, reagiraju pojačanim stvaranjem ožiljka što nazivamo hipertrofičnim ožiljkom ili keloidom. Kod takvih bolesnika treba biti izrazito oprezan s kirurškom korekcijom, jer može rezultirati još većim i izraženijim ožiljkom. Svrha korekcije ožiljka je dvojaka. Ružan ožiljak, ispod ili iznad razine kože, može se kirurški odstraniti i zašiti. Ožiljak se može i kirurški maskirati. Prije donošenja odluke o korekciji ožiljka tražite savjet kirurga. Potrebno je da znate kakav efekt od predloženog zahvata možete očekivati i kada će on biti postignut. Ponekad kirurška korekcija nije jedini zahvat, jer se ona često kombinira s dermoabrazijom ili kemijskim pilingom da se dobije najbolji mogući rezultat.

Donošenje odluke o operaciji

Odaberite kvalificiranog kirurga u kojeg imate povjerenja. Tijekom pregleda, osim pregleda ožiljka, kirurg će ispitati tip vaše kože i uzeti fotografije kako bi nakon zahvata mogli ocjeniti uspjeh. S liječnikom trebate prodiskutirati i moguće rizike zahvata te stanja koja mogu uticati na sam zavat, kao što su krvni tlak, lijekovi koji mogu uticati na zgrušavanje krvi , alergije, pušenje, sklonost ožiljcima i slično. Za uspjeh zahvata, pa tako i za donošenje odluke o zahvatu,odlučujuće je da zajedno s kirurgom realno procjenite njegovu korist.

Nakon što ste odluku donijeli s kirurgom, on će vam izložiti tehniku samog zahvata, tip anestezije, dužinu trajanja zahvata, postoperativnu njegu i tijek praćenja nakon operacije.

Razumijevanje operacije

Široki, udubljeni ili izdignuti ožiljci koji prate prirodne nabore kože, kirurški se izrežu s rubom koji nije širi od 1 do 2 milimetra. Nakon što se ožiljno tkivo odstrani i koaguliraju male krvne žile, kirurški se odvoje zdrave strukture (koža, potkožno tkivo i mišići). Svaka od struktura se zasebno priljubi kirurškim šavima. Za uspjeh zahvata je najvažnije da se završni, kožni šavi, postave bez napetosti na koži. Na taj način ožiljask ostaje uzak I ne vide se ružne oznake šavi koji se usjecaju u kožu.

Ožiljci koji su okomiti na prirodne nabore kože moraju se kirurški maskirati. Maskiranje se postiže izrezivanjem na način da se postignu izlomljene linije. Izlomljenim linijama postiže se manja uočljivost ožiljka. Postoje dva glavna tipa kirurškog maskiranja, multipla “W” plastika i “geometric broken line” plastika.

Nakon zahvata rana se namaže s tankim slojem antibiotske masti koja olakšava čišćenje.

Što nakon operacije

Većina zahvata se izvodi u lokalnoj anesteziji i bolesnik može napustiti bolnicu isti dan. U slučaju da je zahvat napravljen u općoj anesteziji, bolesnika savjetujemo da prenoći u bolnici. Nakon što popusti anestezija bolesnik može osjećati minimalnu bol. Liječnik će mu savjetovati koje lijekove može uzimati. Ako je nakon zahvata postavljen zavoj on se može odstraniti drugi dan nakon zahvata. Bolesniku se savjetuje da leži s podignutim uzglavljem te na na rani drži hladni, suhi oblog, kako bi se smanjio postopertivni otok. Bolesnik treba izbjegavati i veće tjelesne napore. Za čišćenje rane savjetujemo fiziološku otopinu nakon čega se rana namaže tankim slojem antibiotske masti. Šavi se uklanjaju između petog i sedmog dana. Za oporavak je potrebno 10 do 14 dana. Na tržištu postoji veći broj krema koje ubrzavaju starenje ožiljka. Za njihovo korištenje bolesnik se treba konzultirati sa svojim liječnikom. Izgled ožiljka nakon zahvata se ne ocjenjuje nakon skidanja šavi. Za definitivnu procjenu operacije potrebno je 6 mjeseci od zahvata.