Jezik
  //

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
  //

Ortognacija znači «poravnavanje» čeljusti. Ortognatska kirurgija pomicanjem jedne ili obiju čeljusti popravlja izgled i  funkciju bolesnika.

Kada se pomiču čeljusti, pomiču se i zubi. Zbog toga u pripremi za ortognatsku kirurgiju usko surađuju ortodont i maksilofacijalni kirurg. Ortodont priprema bolesnika prije i nakon zahvata kako bi zubi i zagriz bolesnika nakon kirurgije bili u pravilnom odnosu i kako bi funkcija bolesnika bila uredna. Osim izgleda i funkcije žvakanja, ortognatskim zahvatom bolesniku se može popraviti i govor te disanje.

Da li je korektivna kirurgija čeljusti za vas?

Korektivna kirurgija čeljusti je potrebna kada gornja i donje čeljust nisu u dobrom odnosu ili  zubi u gornjoj i donjoj čeljusti «ne pašu».

Rast čeljusti je postepen, i u nekim slučajevima gornja i donja čeljust mogu rasti različitom brzinom. Razlika u razvijenosti gornje i donje čeljusti može biti prisutna kod rođenja, ali se može razviti i kao posljedica nasljeđivanja ili traume u djetinjstvu.

Ako imate jedan od ovih simptoma, Vi ste možda kandidat za korektivnu kirurgiju čeljusti:

 • Isturenu čeljust ili neproporcionalan izgled lica
 • Poteškoće s odgrizanjem i žvakanjem hrane
 • Teškoće s gutanjem
 • Stalne bolove u čeljusnom zglobu
 • Kod govora ili smijanja vidi vam se zubno meso.
 • Otvoreni zagriz. (Kod zatvorenih usta postoji prostor između gornjih i donjih zuba)
 • Duboki zagriz (Zubi i gornje i donje čeljusti se previše preklapaju)
 • Urođenu ili stečenu asimetriju lica.
 • Kronično disanje na usta.
 • Izrazito hrkanje i gušenje u snu (Sleep apnea)

Kako se odlučiti za operaciju?

Ako mislite da vam korekivna kirugija čeljusti može pomoći potražite maksilofacijalne kiruge ili ortodonte koji su specijalizirani za pripremu i izvođenje tih zahvata. U razgovoru s liječnikom saznat ćete da li možete imati koristi od ove vrste liječenje. Odluka da li ste kandidat za ortodonsko ili kirurško liječenje može se donijeti tek nakon obrade. Obradu čine fotografije, rtg snimanje i uzimanje otisaka gornje i donje čeljusti. Tek nakon analize fotografije, kefalometrijske analize (mjerenja kuteva i ravnina lica) te analize modela čeljusti, može se donijeti plan liječenja koji Vama najviše odgovara. U  našoj ustanovi koristimo računalo za analizu fotografija i rtg snimaka. Na računalu je moguće simulirati liječenje, ali simulacija nije nikada identična sa stvarnim rezultatom. Ako Vaš zagriz zahtijeva samo pomicanje zuba, liječenje će zahtijevati samo ortodontski zahvat. U slučaju da postoji nesrazmjer rasta čeljusti, Vaše liječenje će zahtijevati kombinirano ortodontsko-kirurško liječenje.

Ako se odlučite za operaciju Vaš liječnik će vam izložiti plan liječenja. Ovisno o deformitetu liječenje će zahtijevati ortodonsku terapiju prije operacije, a vrlo često i nakon operacije. Prije bilo kojeg liječenja potrebno je sanirati sve zube, tako da se treba uključiti i obiteljski stomatolog. Ako je zbog potreba ortodoncije ili kirurgije potrebno vađenje zuba u terapiju se uključuje i oralni kirurg. Aktivno liječenje u pravilu ne počinjemo prije 16 ili 17 godina. Troškove ortodoncije naše osiguranje u cjelosti pokriva do l8 godine i terapiju bi svakako trebalo do tada početi. Ako bolesnik živi izvan Zagreba, ortodonsku terapiju može obavljati  kod svog ortodonta uz naše povremene kontrole.

Što treba znati o operaciji?

Ortodonstska priprema za  kirurški zahvat može trajati između 6 mjeseci do 3 godine. Nakon što je priprema završena zakazuje se primitak u bolnicu. Prije primitka potrebno je napraviti preoperativnu pripremu za opću anesteziju (vrste pretraga koje trebate napraviti dobiti ćete od odjelne sestre). U bolnicu ćete biti primljeni dan prije ili na sam dan operacije. Kod prijema ćete obaviti  pregled anesteziologa.
Ovisno o vašem deformitetu operacija može biti na donjoj  i/ili gornjoj čeljusti te bradi.

Gornja čeljust

Najčešće se izvodi Le Fort I osteotomija (Linije osteotomije su prikazane na shemi). Operativni rez izvodi se u ustima i nema vanjskih ožiljaka. Donji segment odvoji se od preostalog dijela gornje čeljusti rezom kosti 3-4 mm iznad vrškova korjenova gornjih zuba. Oslobođena gornja čeljust povlači se (naprijed, natrag, dolje ili gore) prema planu dobivenom na modelima uz pomoć međučeljusne pločice vodilje. Fiksacija gornje čeljusti u novom položaju postiže se tzv. minipločicama i vijcima.

Ovisno o prilikama ponekad je potrebno gornju čeljust rascijepiti u više dijelova, da se for­mi­ra dovoljno širok zubni luk. Ti rezovi na kosti odvijaju se npr. u srednjoj liniji na nepcu ili iz­me­đu zubnih korijenova.

Donja čeljust

Postoje različite operativne tehnike. Donjoj se čeljusti pristupa kroz rez na sluznici.

Nakon dovođenja čeljusti u pravilan položaj, dijelovi se učvršćuju vijcima. Jedini vanjski ožiljak kod ove operacije je ubodna rana u području donjeg ruba čeljusti koja služi za postavljanje vijaka i ona se zatvori s jednim šavom koji se skida 5 postoperativni dan. Pri kraju operativnog zahvata obično se na ob­je strane postave tzv. drenažne cjevčice, koje odvode krv i sekret iz rane. One se odstranjuju drugi dan nakon operacije Nakon operacije mi u pravilu ne spajamo gumicama gornje i donje zube.

Pločice i vijci koji se postavljaju u operaciji su načinjeni od titana i tkivo ih ne odbacuje. Nije ih potrebno naknadno vadit. Vade se jedino ako to bolesnik želi ili ako izazivaju poteškoće.

Operacija brade (vidi pod Kirurga brade)

Prvi dan nakon operacije bolesnik dobija lijekove za bolove intravenozno, a drugi dan uzima tablete. Kod odlaska kući lijekovi protiv bolova najčešće nisu potrebni.

Bez obzira va vrstu zahvata, trajanje bolničkog liječenja je 3 do 7 dana, ovisno o mjestu stanovanja.

Na što treba obratiti pažnju?

 • U nekim slučajevima potrebna je dodatna antibiotska zaštita.
 • Općenito uzevši poslije zahvata dolazi do oticanja obraza i usnica. Otok se povlači 7 do 14 dana nakon operacije.
 • U prvim danima može nastupiti kapljičasto krvarenje iz područja rane, koje djelomično otječe preko nosa. Kada krvarenja više nema, izvlače se drenažne cijevčice.
 • Rane se šiju materijalom koje tijelo samo razgradi i šavove nije potrebno vaditi.

Kakvi su izgledi za uspjeh?

Izgledi za uspjeh jako su dobri. Za precizno podešavanje optimalnog odnosa čeljusti potrebna je dodatna čeljusno-ortodontska obrada. Sa pomicanjem gornje i donje čeljusti promijenit će se više ili manje i Vaš izgled. U pravilu operacijom se postiže sklad odnosa čeljusti sa profilom. Ipak, redovitim kontrolnim pregledima potrebno je pratiti učinkovitost liječenja.

Koje su moguće komplikacije?

Ove operacije izvode se na zdravim ljudima kako bi se poboljšao njihov izgled i funkcija. Zbog toga, ove operacije moraju biti sigurne s malim postotkom komplikacija. Kada bi bilo suprotno one se ne bi izvodile!

Općenito uzevši, operacija se dobro podnosi. Veće komplikacije, koje ne bi bile savladive, rijetke su. Unatoč tome mogu, naravno, u pojedinim slučajevima nastupiti komplikacije, koje eventualno zahtijevaju dalju obradu.

Spomenuti treba:

 • Oštećenja živca: zbog operacije, zato što živac prolazi donjom čeljusti, može doći do njegovog oštećenja s posljedičnim smetnjama osjeta (npr. osjećaj praznine, utrnutosti, neosjetljivosti) u području donje usne, brade i zubnog mesa te unutrašnje strane obraza na operiranoj strani.
  Spomenute smetnje živaca većinom su prolaznog karaktera, rijetko nakon provedene dodatne terapije ostaju trajno.
  Kod gornje čeljusti, prilikom njenog odvajanja, dolazi i do odvajanja živaca uslijed čega u području zuba, zubnog mesa i nepca nastaju prolazne smetnje osjeta, koje u pravilu nakon nekoliko tjedana ili mjeseci potpuno nestaju.
 • Poremečaj zagriza. Zagriz (okluzija) može se pomaknuti od predviđenog mjesta. Manja odstupanja mogu se tolerirati, jer se neznatna odstupanja korigiraju vođenjem čeljusti gumicama u pravilan položaj i/ili vođenjem čeljusti potpomognutim ciljanim brušenjem zuba.
 • Oštećenja zubi. Vrlo rijetko može doći do oštećenja zubnih korijena, koja u posebnim slučajevima zahtijevaju dodatnu obradu (npr. resekciju vrška korijena zuba ili postavljanje implantata kod gubitka zuba). Povremeno neki zubi poslije ubrušavanja mogu pokazivati povećanu osjetljivost.
 • Tegobe sa čeljusnim zglobom koje su postojale prije zahvata mogu ostati, a ponekad i nastati kao posljedica zahvata. Ipak, trajne su tegobe nakon čeljusno-ortodontskog zahvata rijetka pojava. Po potrebi provode se daljnje mjere liječenja.
 • Recidiv. Iako vrlo rijetko, poslije operacije može doći do postupnog pogoršanja stanja zubi u konačnom položaju. Molimo Vas da se, ako primjetite znakove promjene zagriza, javite svom ortodontu. Možda će biti potreban dodatni tretman.

Što nakon zahvata?

I Vi sami pridonosite brzini postoperativnog oporavka.

Molimo, pridržavajte se sljedećih pravila ponašanja:

 • Poslije operacije žvakanje je otežano neko vrijeme i može se uzimati samo tekuća ili kašasta hrana. Ishrana se postupno normalizira 4 do 6 tjedana nakon zahvata.
 • Iako poslije zahvata zbog otekline pranje zubi može biti bolno i otežano, dobra higijena usta preduvjet je za ozdravljenje bez komplikacija. Poslije svakog obroka, zubi i zubno meso moraju se oprati četkicom za zube pri čemu je potreban oprez u području same rane. Dezinficirajuće vode za ispiranje usta i antiseptički čajevi (npr. žalfija) pridonose oporavku.
 • Odrecite se, molimo Vas, do zacijeljenja rane, nikotina i alkohola.