Jezik
    //

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    //

Možda niti jedna tjelesna karakteristika ne vapi za plastično-kirurškim zahvatom kao što su «klempave» uši. Djeca su žrtve okrutnih nadimaka poput «Slonić Tonić» ili «Miki Maus», najčešći kandidati za otoplastiku, mada se ovaj zahvat može učiniti u bilo kojoj dobi nakon što uši dostignu punu veličinu, najčešće oko pete do šeste godine života.

Uši mogu biti i blago izobličene, a da takvo stanje u djeteta dovede do povlačenja u sebe i loše adaptacije na školu. Kada se već odlučimo za otoplastiku, uobičajeno mišljenje glasi: «što prije to bolje».

Odrasli također mogu relativno lako izvući korist od ovakvog zahvata koji poboljšava samopouzdanje. Često se odrasli odlučuju za ovaj zahvat u kombinaciji s nekim drugim plastično-kirurškim zahvatom. Ne samo da je moguće «spljoštiti uši», već se ušima mijenja oblik, veličina, ili se učine simetričnim.

Ako vas zanima kako otoplastika može poboljšati vaš izgled morate znati kako se otoplastika izvodi i što možete očekivati od ovog zahvata.

Ovaj Vas tekst može riješiti mnogih nedoumica.

Uspješni plastično-kirurški zahvat rezultat je dobre komunikacije između pacijenta i kirurga. Povjerenje, temeljeno na realnim očekivanjima i točnom medicinskom procjenom, razvija se konzultacijama koje prethode operaciji. Vaš kirurg odgovoriti će Vam na pitanja o vašim specifičnim potrebama.

Da li je otoplastika za vas?

Opće dobro zdravstveno stanje i realna očekivanja su preduvjet za uspješnost zahvata. Također je važno razumjeti sam zahvat. Otoplastika neće poboljšati vaš sluh. Ono što je bitno za uspješnu otoplastiku jest da uši budu u proporcionalnom odnosu s veličinom i oblikom lica i glave.

Kad razmatraju otoplastiku, roditelji moraju biti uvjereni da je to u najboljem interesu njihovog djeteta. Pozitivan stav koji prethodi zahvatu važan je čimbenik u svakom korektivnom zahvatu na licu, a što je osobito bitno kada je pacijent dijete ili adolescent.

Odrasli kandidati za otoplastiku  moraju razumjeti da čvrsta hrskavica u cijelosti razvijenog uha ne dopušta istovjetnu podatnost u oblikovanju poput one u djece. Razgovor s kirurgom može pomoći roditeljima da odluče što je najbolje za njihovo dijete, ne samo estetski, već fiziološki i psihološki. Vrijeme odabrano za operaciju uvijek je važna odluka. Učiniti zahvat u mlađoj dobi vrlo je poželjno iz dva razloga: hrskavica je jako podatna i dopušta veću mogućnost oblikovanja, drugo; dijete će imati psihičku korist od kozmetskog poboljšanja.

Kako se odlučiti za operaciju?

Vaš izbor sposobnog plastičnog kirurga glave i vrata od odlučujućeg je značaja. Tijekom konzultacija, kirurg će pregledati građu uha i s vama prodiskutirati mogućnosti korekcije. U slučaju da i samo jedno uho zahtjeva «pričvrščivanje», zahvat će vam zasigurno biti preporučen obostrano, kako bi se postigao najprirodniji, što simetričniji oblik.

Kad zajedno odlučite da je otoplastika indicirana, Vaš kirurg će vam objasniti postupak, vrstu anestezije i kirurške mogućnosti. Uobičajeno, Vaš kirurg će vam preporučiti opću anesteziju u slučaju kada se radi o malim pacijentima, te lokalnu anesteziju uz blagu sedaciju kad je riječ o starijoj djeci i odraslima. U uobičajenim okolnostima vrijeme trajanja operacijskog zahvata je otprilike dva sata.

Operacije počinje s rezom iza uha, u naboru gdje se uho spaja s glavom. Kirurg će zatim ukloniti potrebnu količinu hrskavice i kože da bi postigao pravi efekt.  Ovisno o tipu promjene kirurg će narezivati hrskavicu oblikujući je u željeni oblik i zatim je pričvrstiti trajnim šavima prema nazad. Nekada se hrskavica neće uklanjati, već će se oblikovati šavima, a potom, nakon što se dobije željeni oblik, uho će se pričvrstiti  dok ga samo cijeljenje ne zadrži u željenom položaju.

Što očekivati nakon operacije?

Mekani zavoji postavljeni na ušci ostati će 5 do l0 dana. Većina pacijenata osjeća blagu neudobnost.  Ako ste navikli spavati postranice, te će te se navike morati odreći približno  tjedan dana,da ne vršite dodatan pritisak na uši. Ponekad se preporučuju i trake, koje osiguravaju položaj ušiju do dva tjedna nakon zahvata.

Rizik same operacije je minimalan. Nakon cijeljenja rane, zaostati će tanki, bjelkasti ožiljak iza uha. Obzirom da se ožiljak nalazi u prirodnom naboru iza uha, on je praktički nevidljiv. Ako se bol nakon operacije povećava, uzrok je vjerojatno zavoj koji je previše stegnut. Potrebno se javiti kirurgu kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

Plastično-kirurški zahvati na licu učinili su mogućim korekciju mnogih mana lica koje često umanjuju nečije samopouzdanje. Promjenom vašeg izgleda, korektivna kirurgija može Vam pomoći da promijenite Vaš stav prema sebi.