Jezik
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB)

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježava se treću srijedu u studenom s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja KOPB-a. Ovogodišnja tema pod nazivom „Disanje je život – djelujte ranije”, naglašava važnost ranog preventivnog djelovanja za zdravlje pluća. Cilj kampanje je istaknuti važnost održavanja zdravlja pluća, fokusirajući se na čimbenike koji pridonose razvoju bolesti i štete zdravlju pluća.

KOPB je ozbiljno i progresivno oboljenje koje karakterizira trajno smanjenje protoka zraka kroz dišne puteve. Bolest je preventabilna i lječiva, a simptomi se obično razvijaju polako i postaju očiti nakon 40. ili 50. godine života. Glavni simptomi uključuju zaduhu, kronični kašalj, iskašljavanje, piskanje u prsima i osjećaj umora. Bolest je visoko rasprostranjena u općoj populaciji i trenutno je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu s procjenom da svake godine od nje umire tri milijuna ljudi.
Prevalencija KOPB-a u Hrvatskoj procjenjuje se između 10 % do 15 % u odrasloj populaciji. Posebno je visoka u gradskim područjima zbog većeg zagađenja okoliša. Učestalost je nešto viša kod muškaraca, ali se udio oboljelih žena povećava s porastom broja žena koje puše duhanske proizvode.
Glavni uzrok KOPB-a je dugotrajno aktivno ili pasivno izlaganje duhanskom dimu, ali postoje i drugi čimbenici rizika kao što su izloženost štetnim plinovima, česticama (prašini, kemikalijama, zagađenom zraku u kući zbog sagorijevanja bioloških materijala za potrebe grijanja) te genetska predispozicija i preosjetljivost dišnih puteva. Dugotrajna astma također može povećati rizik za nastanak KOPB-a.

Prevencija i rana dijagnoza KOPB-a ključni su za smanjenje rizika od napredovanja bolesti i pogoršanja simptoma. Preventivne mjere uključuju izbjegavanje ili prestanak pušenja, redovitu tjelesnu aktivnost i plućnu rehabilitaciju, cijepljenje protiv upale pluća, gripe i koronavirusa te pravilno korištenje propisanih inhalacijskih terapija. Iako ne postoji lijek za KOPB, dostupni medicinski i fizikalni tretmani mogu pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju kvalitete života.
Edukativni letak o KOPB-u možete preuzeti ovdje.

Pripremila: Željka Janković, univ. mag. med. techn.