Jezik
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Svjetski dan štitnjače, 25. svibnja

Štitnjača (lat. glandula thyreoidea) je endokrina žlijezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, sastoji se od dva režnja koji su povezani središnjim dijelom (isthmus), a svojim oblikom podsjeća na leptira ili slovo H. Funkcija štitnjače je regulacija metabolizma. Hormoni štitnjače utječu na srčani rad, regulaciju masnoća u krvotoku, peristaltiku crijeva, mišićnu snagu, a važni su i za normalni razvoj dječjeg mozga u trudnoći. Bolesti štitnjače su među najčešćim endokrinološkim poremećajima.

NAJČEŠĆE BOLESTI ŠTITNJAČE
Hipotireoza ili slabiji rad štitnjače
Hipotireoza nastaje kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. Ženski spol skloniji je pojavi ovog poremećaja. Simptomi slabijeg rada štitnjače su trajni umor, iscrpljenost, suha i perutava koža, otekline oko očiju, tanka kosa koja pojačano opada i prorjeđuje se, dublji glas, promuklost, usporenost, slabija koncentracija i zaboravljivost, zatvor, poremećaji menstrualnog ciklusa, mišićna slabost, dobivanje na tjelesnoj masi. Hipotireoza se dijagnosticira mjerenjem hormona štitnjače iz krvi. Porast koncentracije tireotropnog hormona (TSH) kojega stvara hipofiza prvi je i najznačajniji laboratorijski poremećaj koji nastaje  kod slabljenja funkcije štitnjače. Hipotireoza se liječi primjenom hormona štitnjače u obliku tableta.
Probir na hipotireozu preporučuje se u osoba s više simptoma hipotireoze te kod osoba s rizičnim čimbenicima odnosno drugim autoimunim bolestima, pozitivnom obiteljskom anamnezom na poremećaje štitnjače, zračenje u području vrata, neplodnosti i planiranja trudnoće.

Hipertireoza ili pojačana aktivnost štitnjače
Hipertireoza je također češća kod žena, definira je stanje povećane razine hormona štitnjače u organizmu. Simptomi hipertireoze su: emocionalna nestabilnost, nesanica, pretjerano znojenje i slabo podnošenje vrućine, ubrzani rad i lupanje srca, drhtanje ruku, povišeni krvni tlak, učestale stolice, povećani apetit, mršavljenje, nepravilnosti menstrualnog ciklusa, topla i vlažna koža, tanka i rijetka kosa, krhki nokti, umor, iscrpljenost, slabost. Uz hipertireozu se mogu javiti i promjene na očima koje mogu postati izbočene. Hipertireoza se liječi lijekovima koji smanjuju proizvodnju hormona štitnjače i lijekovima koji usporavaju srčanu frekvenciju. Ako se na taj način ne uspije izliječiti hipertireoza, u obzir dolazi operacija štitnjače ili primjena radioaktivnog joda.

Čvorovi u štitnjači
Čvorovi u štitnjači su vrlo česti, češći su u starijoj životnoj dobi i u žena. Ako su većih dimenzija mogu biti vidljivi ili se napipati na vratu, ali najčešće se slučajno otkriju tijekom pregleda vrata ultrazvučnim aparatom, a mogu se naći  i kao nus nalaz i na drugim pretragama kao CT ili PET-CT. Nalaz čvora u štitnjači ponajprije zahtijeva isključenje malignosti pri čemu se koriste ultrazvučna obilježja čvora i citološka punkcija i analiza stanica. Malignost je zapravo rijetka i pojavljuje se u manje od 5 % slučajeva. Veći je rizik malignosti u mlađih od 30 godina i starijih od 60 godina, u osoba koje su zračene i onih s pozitivnom obiteljskom anamnezom tumora štitnjače. Čvorovi u štitnjaču mogu biti povezani s disfunkcijom štitnjače.

KAKO OČUVATI ZDRAVLJE ŠTITNJAČE?
Ljudski organizam u prilagodbi na moderan način života nailazi na mnoge prepreke. Ponekad čovjek ima više, a ponekad manje utjecaja na svoje zdravlje. Važno je pridržavati se pravilne zdrave prehrane bogate svježim namirnicama, a izbjegavati procesiranu hranu bogatu šećerom i mastima. Potrebno je svaki dan izdvojiti vrijeme za sebe, u svakodnevnu rutinu uključiti tjelesnu aktivnost te omogućiti kvalitetan san. Ključno je osvijestiti kako najveći utjecaj na općenito zdravlje pojedinca pa tako i na funkciju štitnjače ima njegov svakodnevni način života.

MULTIDISCIPLINARNI PRISTUP ZA ZDRAVLJE ŠTITNJAČE
U Kliničkoj bolnici Dubrava za rješavanje kompleksnih slučajeva kod osoba s bolestima štitnjače koristi se multidisciplinarni pristup. Tim koji se sastaje čine specijalisti endokrinologije, otorinolaringologije, citologije i nuklearne medicine te medicinske sestre/tehničari.

Pripremila: Sanja Piškor, mag. med. techn.