Jezik
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Poziv na program cjeloživotnog učenja o izazovima u dijagnosticiranju i liječenju Parkinsonove bolesti

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati Vas da sudjelujete u Programu cjeloživotnog učenja o izazovima u dijagnosticiranju i liječenju Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest je druga najčešća neurodegenerativna bolest i jedan od vodećih uzroka neurološke onesposobljenosti. U posljednjem desetljeću sve je više znanstvenih spoznaja o novim dijagnostičkim i terapijskim postupcima koji mogu značajno pridonijeti boljoj zdravstvenoj skrbi o oboljelima od Parkinsonove bolesti.

Kliničke značajke i dalje predstavljaju glavni dijagnostički kriterij Parkinsonove bolesti no smanjene su pouzdanosti zbog preklapanja s drugim neurodegenerativnim poremećajima. Posljednjih godina sve je više istraživanja o dodatnim dijagnostičkim testovima koji mogu pridonijeti pouzdanijoj dijagnozi Parkinsonove bolesti, identifikaciji njene prodromalne faze ili utvrđivanju jasnih podtipova kao osnove predviđanja daljnjeg tijeka bolesti.

Liječenje Parkinsonove bolesti zasniva se na primjeni oralne farmakoterapije i naprednih metoda liječenja poput subkutanih injekcija ili infuzija apomorfina, infuzija levodopa-karbidopa ili levodopa-karbidopa-entakapon intestinalnog gela, neurokirurške tehnike duboke moždane stimulacije te ostalih nefarmakoloških oblika liječenja. U svakodnevnom kliničkom radu postoje brojni izazovi u pristupu liječenju bolesnika s Parkinsonovom bolesti uključujući pravovremeni izbor lijeka u različitim fazama bolesti, prepoznavanje uznapredovale Parkinsonove bolesti, odluke o dodatnim metodama liječenja motoričkih i nemotoričkih simptoma s obzirom na različite čimbenike te pružanja medicinske skrbi za bolesnike s ugrađenim specifičnim uređajima.

Cilj ovog Programa je stjecanje osnovnih i novih znanja o kliničkim karakteristikama te specifičnim metodama dijagnosticiranja i liječenja Parkinsonove bolesti. Edukacija je namijenjena stručnjacima iz svih područja koji sudjeluju u skrbi oboljelih od Parkinsonove bolesti.

U Programu sudjeluju uvaženi međunarodni i hrvatski stručnjaci iz područja poremećaja pokreta koji će svojim znanjem i iskustvom pridonijeti edukaciji iz područja dijagnosticiranja i liječenja različitih faza Parkinsonove bolesti.

Svi sudionici Programa pozvani su da pripreme prikaze slučajeva bolesnika s parkinsonizmom (naglasak na dijagnostičkim i terapijskim dilemama) koji će se tijekom interaktivne nastave zajednički obraditi. Kroz diskusiju o iskustvima i dilemama iz svakodnevne kliničke prakse želimo unaprijediti multidisciplinarni i individualizirani pristup liječenju oboljelih od Parkinsonove bolesti.

Veselimo se zajedničkom druženju u Zagrebu!

doc. dr. sc. Petra Bago Rožanković

Program:  Program cjeloživotnog učenja o izazovima u dijagnosticiranju i liječenju Parkinsonove bolesti