Jezik
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Izvješće o sudjelovanju na EuroHeartCare 2022., Madrid

U organizaciji Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professions (ACNAP) od 22. do 23. svibnja 2022. godine u kongresnom centru IFEMA u Madridu održan je godišnji kongres EuroHeartCare 2022. koji je okupio medicinske sestre i tehničare te srodne profesije iz svih temeljnih specijalnosti unutar kardiologije i kardiokirurgije. Temeljni je cilj kongresa pružanje najbolje moguće skrbi osobama koje boluju od kardiovaskularnih bolesti ili imaju rizik za razvoj istih te pružanje potpore njihovim obiteljima i široj zajednici. Posebnost ovogodišnjega kongresa bila je paralelno održavanje godišnjeg kongresa o zatajenju srca koji su nazočni mogli pratiti bez ograničenja pristupa, simultano prenošenje pojedinih sesija na online platformi te održavanje pojedinih sesija na španjolskom jeziku za sve koji dolaze iz toga govornog područja. Na EuroHeartCare2022 pasivno sam sudjelovala na nizu stručnih i interaktivnih multidisciplinarnih sesija o aritmijama, akutnoj skrbi, kardiokirurgiji, preventivnoj kardiologiji i kardiološkoj rehabilitaciji te na sesiji „Digitalno zdravlje“. Također sam nazočila dvjema sesijama na kongresu za zatajivanje srca. Osobno sam, uz kolege Ivicu Matić i Anu Ljubas, bila koautor znanstvenog rada pod nazivom „Infective endocarditis care during COVID-19 pandemic“. Iz Hrvatske je prezentiran još jedan poster  kolegica iz Opatije.

Sesijom „Living good: being healthy; living long“ predsjedao je dr. sc. Ivica Matić, a prim. dr. sc. Mario Ivanuša održao je predavanje pod nazivom „Primjena receptivne muzikoterapije u rehabilitaciji kardioloških bolesnika“. Predavanje primarijusa Ivanuše potaknulo je veliki interes sudionika i vrlo konstruktivnu raspravu. S ponosom ističem da su prilikom rasprave profesorice Erika Froelicher i Catriona Jenings istaknule kako je Poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju, naša „Srčana“, prvi rehabilitacijski centar u svijetu koji je započeo s primjenom glazbe u rehabilitaciji kardioloških bolesnika.

Meni osobno, kao kardiokirurškoj sestri, od velike je koristi bilo predavanje koje je održala Maria Hayes iz Irske pod nazivom „POST SURGICAL CARE- Role of the Advanced Nurse Practitioner“. U svom je predavanju kolegica predstavila tko je kardiokirurška napredna medicinska sestra. Također je predstavila curiculum za edukaciju, potencijalne pristupnike edukacije, ishode učenja i kompetencije. Sadržaj spomenutoga predavanja može nam biti putokaz za razvoj edukacije kardiokirurških medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj. Iz Hrvatske su na kongresu nazočile 24 medicinske sestre/tehničara. Iz KB Dubrava sudjelovali su: Ivica Benko, Milka Grubišić i Biljana Hržić.

 

Pripremila: Milka Grubišić, dipl. med. techn.