Jezik
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Izvješće s međunarodnog kongresa „Važnost multidisciplinarnog pristupa pri donošenju odluka u palijativnoj skrbi“

Starenjem stanovništva raste broj teških kroničnih pacijenata, pacijenata s karcinomom i  demencijom, a time i broj pacijenata kojima je potrebna palijativna skrb. Kako bismo je adekvatno i pravodobno pružali, potrebno je kontinuirano raditi na njezinom unaprjeđenju i promociji. Svjetska zdravstvena organizacija je 1990. godine proglasila drugu subotu u listopadu Svjetskim danom hospicija i palijativne skrbi. Ove se godine taj dan obilježava 14. listopada pod sloganom “Suosjećajne zajednice – zajedno za palijativnu skrb”, čime se želi naglasiti važnost sveukupne lokalne zajednice u razvoju i pružanju palijativne skrbi. Svake se godine tijekom listopada u brojnim gradovima Republike Hrvatske održavaju različita događanja kojima je svrha promovirati palijativnu skrb i educirati o istoj kako medicinske stručnjake, tako i sveukupnu javnost.

U organizaciji Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi, Sveučilišta Sjever, Doma zdravlja Varaždinske županije i Opće bolnice Varaždin od 5. do 8. listopada 2023. godine u Varaždinu je održan međunarodni kongres „Važnost multidisciplinarnog pristupa pri donošenju odluka u palijativnoj skrbi“. Predavači na kongresu su bili iz različitih zdravstvenih i nezdravstvenih profesija te udruga volontera, ali svi jednako važni u ostvarenju multidisciplinarnog pristupa u palijativnoj skrbi. Kroz brojna predavanja, panel-rasprave, radionice i poster prezentacije prikazani su primjeri palijativne skrbi u različitim okruženjima, a sudionici su stekli brojna nova znanja i ideje za unaprjeđenje palijativne skrbi u okruženju u kojem rade. Kao predstavnica KB Dubrave na kongresu je sudjelovala Jelena Mušak, medicinska sestra za planirani otpust pacijenata.

Pripremila: Jelena Mušak, univ. mag. med. techn.