Jezik
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Održan 4. simpozij medicinskih sestara i tehničara u KB Dubrava

Povodom obilježavanja Svjetskog mjeseca kvalitete u KB Dubrava 17. studenoga 2023. godine održan je 4. simpozij medicinskih sestara i tehničara na temu SIGURNOST PACIJENATA KROZ PROCJENU RIZIKA.

Na početku svečane ceremonije nazočnima se obratila pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, glavna sestra bolnice,  Ana Primorac, mag. med. techn., naglašavajući kako su pad i dekubitus jedan  od indikatora kvalitete u pružanju zdravstvene zaštite našim pacijentima te važne uloge med. sestara/tehničara u prevenciji, procjeni rizika te dokumentiranja u sestrinsku dokumentaciju pri prijemu i tijekom hospitalizacije.

Prigodnim riječima podrške skupu se obratio ravnatelj KB Dubrava prof. dr. sc. Ivica  Lukšić, dr. med. te pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor izv. prof. dr. sc. Jelena Popić, dr. med.

U prvom dijelu Simpozija u predavanju Službe za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite prikazana je analiza padova u KB Dubrava. Provedenom analizom utvrđena je važnost preuzimanja aktivne uloge u procjeni sigurnosti i kvaliteti zdravstvene skrbi te pružanju sigurnog radnog okruženja za pacijente i djelatnike izradom protokola i primjenom propisanih standarda. Briga za zdravlje naših pacijenata na prvom  je mjestu, no ne smijemo zaboraviti i brigu za zdravlje zaposlenika koji pružaju zdravstvenu skrb. Zato je provođenje preventivnih sistematskih pregleda od iznimnog značaja. Možemo se pohvaliti da smo jedina zdravstvena ustanova koja ima takvu samostalnu jedinicu koja pored provođenja sistematskih pregleda za svoje zaposlenike, provodi i sistematske preglede za vanjske organizacije i fizičke osobe. Uz edukaciju zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu provodi se i edukacija bolesnika koja predstavljaju imperativ u pružanju kvalitetne zdravstvene njege kao i uključivanje obitelji u proces skrbi te osposobljavanje za njezino provođenje samostalno nakon  hospitalizacije.

Glavne teme simpozija bile su usmjerene na sigurnost bolesnika u KB Dubrava kroz procjenu rizika za pad i procjenu rizika za dekubitus. Medicinske sestre i tehničari u svojim su radovima prikazivali praćenje i prevenciju pada i dekubitusa na svojim radilištima kroz primjere iz dobre prakse.  Kako razlikovati pad od sinkope prikazali su nam djelatnici Zavoda za srce i krvne žile. Fizioterapeuti su također u svojem radu prikazali preventivne procese koje je važno poduzeti u prevenciji pada bolesnika starije životne dobi.

Medicinske sestre – instrumentarke iz Operacijskog bloka pokazale su nam da na prevenciju dekubitusa ne treba misliti samo kod hospitaliziranih i nepokretnih bolesnika na bolničkim odjelima već i tijekom procesa izvođenja operativnog zahvata. Osim dekubitusa moramo misliti i na poderotine kože,  tzv. skin tears kod bolesnika starije životne dobi koje su nam u svom radu prikazale kolegice s kirurške klinike.

Na kraju Simpozija razvila se vrlo konstruktivna rasprava i razmjena mišljenja u dobroj prijateljskoj atmosferi.

Pripremila: Dubravka Grgurić, mag. med. techn.