Jezik
    //

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    //

Palijativna skrb za hrvatske branitelje – gdje smo?

Pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatske udruge medicinskih sestara/tehničara i drugih radnika u zdravstvu Domovinskog rata dana 9. i 10. prosinca 2022. godine u Lipiku je održana Međunarodna konferencija pod nazivom Palijativna skrb za hrvatske branitelje – gdje smo?

Klinička bolnica Dubrava izložila je rad pod nazivom Medicinska sestra/koordinator za hrvatske branitelje u KB Dubrava – naša iskustva gdje je prikazan primjer dobre prakse u skrbi za hrvatske branitelje.

Također je prikazana analiza upućenih zahtjeva hrvatskih branitelja za dijagnostičko terapijske postupke prema koordinatoru za branitelje u KB Dubrava u razdoblju od siječnja 2019. godine do rujna 2022. godine.

Prikazani su i problemi s kojima se susreću branitelji u ostvarivanju svojih prava kao i koordinator koji je njihove zahtjeve trebao realizirati unutar zdravstvene ustanove.

Doneseni zaključci su:

1. raditi na važnosti psihološkog i socijalnog osnaživanja te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i aktivnosti promicanja vrijednosti Domovinskog rata,

2. način rada koji se provodi u KB Dubrava naveden je kao primjer dobre prakse koji trebaju slijediti i druge zdravstvene ustanove,

3. predstaviti prijedlog Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu branitelja da se na razini primarne zdravstvene zaštite sistematizira radno mjesto koordinatora za hrvatske branitelje po uzoru na koordinatora za hrvatske branitelje u KB Dubrava.

 

Koordinatorica za branitelje

Višnja Šimunović, bacc. med. techn.