Jezik
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Zavod za endokrinologiju, dijabetes, bolesti metabolizma i kliničku farmakologiju dobitnik nagrade Međunarodne zaklade za osteoporozu

Osteoporotski prijelomi često prolaze ispod radara zdravstvenih djelatnika čime se gubi prilika za intervenciju koja bi spriječila ponovne prijelome. Veliki broj pacijenata hospitaliziranih zbog prijeloma kuka prethodno je već imao neki drugi prijelom. Najčešće se radi o prijelomu kralješka ili ručnog zgloba u podlozi kojih je neprepoznata i neliječena osteoporoza.

U ožujku 2022. godine u Kliničkoj bolnici Dubrava se, na inicijativu Zavoda za endokrinologiju, dijabetes, bolesti metabolizma i kliničku farmakologiju, počeo provoditi program sekundarne prevencije osteoporotskih prijeloma pod nazivom Veza za prijelome. U suradnji sa Zavodom za ortopediju i traumatologiju organizirana je multidisciplinarna koordinacija po uzoru na međunarodni program ‘’Capture The Fracture’’ Međunarodne zaklade za osteoporozu (engl. IOF – International Osteoporosis Foundation). Klinička bolnica Dubrava prva je, i za sada jedina, u Hrvatskoj koja ga je implementirala i za to dobila potvrdu IOF-a. Program omogućava bolesnicima hospitaliziranima zbog osteoporotskih prijeloma adekvatnu i cjelovitu skrb nakon prijeloma i pravodobno liječenje osteoporoze kako bi se spriječili ponovni prijelomi.  Kroz program je do sada prošlo više od 400 pacijenata. Međunarodna organizacija za osteoporozu procjenjuje i prati rezultate ustanova koje provode taj program te je Kliničku bolnicu Dubrava nagradila brončanom zvjezdicom.

Svake godine IOF provodi kampanju povodom Svjetskog dana osteoporoze (20. listopada) koja okuplja zdravstvene djelatnike diljem svijeta s ciljem povećanja svjesnosti o važnosti zdravlja kostiju, prevenciji osteoporoze i osteoporotskih prijeloma. U 2023. godini provedena je kampanja pod geslom: Izgradimo čvršće kosti u kojoj su sudjelovali djelatnici našeg Zavoda za endokrinologiju, dijabetes, bolesti metabolizma i kliničku farmakologiju. Prema predlošcima IOF-a pripremljeni su edukativni materijali na hrvatskom jeziku koji su dijeljeni na društvenim mrežama kako bi se u javnosti podigla svijest o važnosti zdravlja kostiju i pružile osnovne informacije o mjerama za smanjenje rizika od prijeloma. Također, na godišnjem sastanku Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju Hrvatskog liječničkog zbora u Dubrovniku dr. Jelena Andrić i dr. Anamarija Zrilić Vrkljan predstavile su kampanju: Izgradimo čvršće kosti i prikazale rezultate programa sekundarne prevencije osteoporotskih prijeloma Veza za prijelome u KB Dubrava kako bismo i druge kolege potaknuli na sustavni pristup liječenju osteoporoze i sekundarnoj prevenciji prijeloma po modelu koji sami provode. Između 246 kampanja provedenih u 48 zemalja na 6 kontinenata, naš je tim osvojio nagradu Međunarodne zaklade za osteoporozu za najbolju kampanju povodom Svjetskog dana osteoporoze 2023. godine. Nadamo se da će im ova nagrada biti poticaj za daljnji rad, a sve dodatne informacije pacijentima i liječnicima o Vezi za prijelome na raspolaganju su na posebnoj e-adresi vezazaprijelome@kbd.hr.

https://www.capturethefracture.org/map-of-best-practice

https://www.worldosteoporosisday.org/