Jezik
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Stručni posjet delegacije Ujedinjenih Arapskih Emirata

Delegacija predstavnika Ministarstva zdravstva Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i njihovih eminentnih stručnjaka iz područja intenzivne medicine je 21. rujna 2023. posjetila KB Dubrava u sklopu stručnog posjeta Republici Hrvatskoj, zemlji koja je  širom svijeta prepoznata i priznata po izuzetnim rezultatima u transplantacijskom, a posebno donorskom programu. KB Dubrava jedna je od vodećih bolnica po broju doniranih organa u RH i jedna od prvih u kojoj je pokrenut eksplantacijski program još davne 1994. godine. Zahvaljujući visoko razvijenoj svijesti o darivanju i solidarnosti naših građana, vrsnosti transplantacijskih timova te učinkovitom organizacijskom modelu, Hrvatska je jedna od vodećih zemalja u svijetu u području darivanja i presađivanja organa.

Cilj posjeta bio je uvid u dobru organizacijsku i kliničku praksu, razmjena iskustava te prijenos znanja i potrebnih vještina u području darivanja organa. Donorski i transplantacijski program u UAE-u relativno je mlad, organizirane transplantacije počele su tek 2017., a Ministarstvo zdravstva UAE-a prepoznalo je važnost edukacije svojih stručnjaka entuzijasta u ovom području te je u dogovoru s Ministarstvom zdravstva RH organiziran ovaj posjet, razmjena iskustva te je postavljen temelj budućoj suradnji.

Delegaciju UAE-a predvodila je dr. Maria Paula Gomez, voditeljica Nacionalnog Centra za darivanje i transplantaciju organa Ministarstva zdravstava UAE-a uz uvažene stručnjake iz područja intenzivne medicine i donorskog programa:

Dr. Galal Shalaby Abdelnaby, Head of ICU, Al Qassimi Hospital, Sharjah
Dr. Mohammed Amari, Division Chief, Critical Care – Medical Affairs, Sheikh Khalifa Medical City. Abu Dhabi
Dr. Malligere Prasanna,  Int Section Head – Neuro Critical Care Unit,  Chair of Organ Donation Unit CCAD, Abu Dhabi
Dr. Michael Mclaughlin, Director of ICU, Intensivist Anesthesiologist, American Hospital, Dubai
Ms. Noor Alawi, OPO Coordinator, National Organ Donation Center
Ms. Fatima Aljaberi, OPO Coordinator, National Organ Donation Center

Delegaciju je u ime ravnatelja KB Dubrava, prof. dr. sc. Ivice Lukšića, dr. med. pozdravila zamjenica ravnatelja doc. dr. sc. Diana Rudan, dr. med. uz riječi dobrodošlice i želje za dobrom suradnjom.

Dr. Vlasta Merc, bolnički transplantacijski koordinator KB Dubrava, upoznala je kolege iz UAE-a s organizacijskim modelom donorskog programa naše bolnice, odgovorila na stručna pitanja i dileme u procesu prepoznavanja potencijalnih darivatelja, dokazivanja moždane smrti i održavanja donora, te prenijela iskustva u pristupu obitelji potencijalnog darivatelja. Prezentiran je cjelokupni organizacijski model donorskog programa na nacionalnoj razini, sve do transplantacije organa.

Kolege iz UAE-a zanimao je i rad naše Jedinice za intenzivnu medicinu te Odjela za kardiovaskularnu anesteziju s intenzivnom medicinom s čijim radom ih je upoznala predstojnica Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu izv. prof. prim. dr. sc. Jasminka Peršec, dr. med.

Na kraju posjeta su kolege iz UAE-a zahvalile na gostoprimstvu, prepoznali su našu stručnost, energiju i  entuzijazam u donorskom programu te zahvalili na poticaju za daljnji razvoj transplantacijskog i donacijskog modela u svojoj zemlji.

Nakon KB Dubrava, organiziran je posjet Sektoru za transplantaciju i biomedicinu pri Ministarstvu zdravstva, a delegacija je 22. rujna posjetila i KBC Zagreb gdje su se upoznali s radom i organizacijom Hrvatske banke tkiva i stanica.