Svaka dijeta ima svoje osobitosti, no s obzirom na izbor namirnica, pripremu i broj obroka, postoje i neka općenita pravila.
U dijetalnoj prehrani najčešće nije preporučljivo uzimati:
- Masna, jako začinjena jela, konzervirana i salamurena jela
- Trajne salame, kobasice i paštete
- Sva dimljena i sušena mesa
- Sve umake od pečenja, zaprške, majoneze i jaja u većoj količini
- Sve masne, oštre i zrele sireve
- Kolače s kremom, orasima, lješnjacima i čokoladom
Dok se preporučuje uzimati:
- Više obroka u malim, svježe pripravljenim količinama
- Lagane biljne čajeve
- Obrano mlijeko ili jogurt, svježi sir
- Juhe od povrća i sluzave juhe od žitarica
- Nemasnu junetinu, janjetinu, teletinu, ribu
- Kuhani krumpir, rižu, tjesteninu
- Maslinovo ulje
- Povrće koje ne izaziva stvaranje plinova (špinat, mrkva, cikla, tikvica)
- Voće oguljeno ili kao kompot
- Sokovi i kašice od svježeg voća ili povrća