Glavna djelatnost Dijetetike je:
- planiranje i izrada jelovnika za bolesnike na standardnoj ili posebnoj dijeti ovisno o dijagnozi
- kontrola namirnica od ulaska u proces pripreme do distribucije gotovog dijetalnog obroka za pacijente u skladu sa “Vodičem dobre higijenske prakse i primjene HACCP načela za institucionalne kuhinje”.
- savjetovanje pacijenata o odgovarajućim dijetama
Hrana djeluje povoljno na naš organizam i održava nas na životu. Upravo zbog toga je pravilna prehrana itekako potrebna zdravom, a još više bolesnom čovjeku.
Rezultati istraživanja u posljednjem desetljeću, a pogotovo u nekoliko posljednjih godina, upućuju na činjenicu da pravilna prehrana može indicirati remisiju bolesti te ponekad može poslužiti kao jedno od terapijskih sredstava u liječenju akutnog stanja bolesti.
Prehranom čovjek unosi različite makro i mikro nutrijente potrebne organizmu. O vrsti tih nutrijenata, kao i o njihovoj količini, ovisi i pravilan rad složenog sustava metabolizma u ljudskom organizmu. Kod bolesnika taj proces može biti narušen i time postaju još osjetljiviji.
Bolesnik može poboljšati tijek liječenja pojedine bolesti, ali i prevenirati razvitak novih bolesti pravilnim izborom vrste i količine pojedinih namirnica te načinom pripreme hrane.