Jezik
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

“Dan crvenih haljina”

Moždani udar treći je po učestalosti uzrok smrtnosti među ženama. Prema procjenama, jedna od pet žena doživjet će tijekom života moždani udar. Upravo iz toga razloga, već šestu godinu zaredom, organizira se javnozdravstvena akcija “Dan crvenih haljina”, prvog petka u veljači kojom se upozorava da žene imaju dodatne, specifične rizike nastanka moždanog udara. Važnu ulogu ima prevencija, s obzirom da se većina moždanih udara može spriječiti pravodobnim djelovanjem na čimbenike rizika i promjenom životnih navika. Postoje promjenjivi i nepromjenjivi rizični čimbenici za moždani udar. U promjenjive rizične čimbenike za moždani udar svrstavaju se povišeni krvni tlak, šećerna bolest, pretilost i pušenje, dok se u nepromjenjive faktore ubrajaju dob, spol i genetika. Specifičnosti vezane za ženski spol uključuju korištenje hormonalne terapije, primjerice oralne kontracepcijske pilule te komplikacije u trudnoći poput gestacijske šećerne bolesti ili povišenoga krvnog tlaka. Podizanjem svijesti o moždanom udaru kod žena i preventivnim djelovanjem može se u značajnoj mjeri smanjiti invaliditet i smrtnost uslijed moždanog udara.

Zaštitni znak je silueta žene u crvenoj haljini koja je istovremeno krhka i snažna i koja savršeno oslikava misiju ove akcije.

Pripremila: Ljubica Vulje, mag. med. techn.