Jezik
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

U KB Dubrava uspješno je održan međunarodni tečaj iz funkcijske i stereotaksijske neurokirurgije

Međunarodni praktični tečaj iz stereotaksijske i funkcijske neurokirurgije održao se, po prvi puta u Hrvatskoj i široj regiji, 5. i 6. svibnja 2023. godine u Kliničkoj bolnici Dubrava. Time se Hrvatska pridružila malom broju zemalja koje organiziraju ovakav oblik praktičnog tečaja.

Tečaju su nazočili vrhunski stručnjaci iz Europe, Afrike i Azije te je svoja iskustva podijelilo 8 međunarodnih i 6 domaćih predavača.

Iznimno smo zadovoljni odazivom 62 polaznika iz Hrvatske i inozemstva.

Ravnatelj KB Dubrava, prof. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. med. istaknuo je važnost intenzivne međunarodne suradnje u vremenu kada su protok informacija i razvoj novih tehnologija iznimno brze te je naglasio kako je ovaj skup posebno značajan za bolnicu KB Dubrava u kojoj unutar Zavoda za neurokirurgiju djeluje Referentni centar Ministarstva zdravstva za funkcijsku i stereotaksijsku neurokirurgiju.

Zamjenica ravnatelja, doc. dr. sc. Diana Rudan, dr. med. obratila se uzvanicima nakon čega su stručnjaci u interaktivnoj razmjeni predstavili svoja iskustva. Među pozvanim predavačima bili su prof. Ahmed M. Alkhani, predsjednik Arapskog neurokirurškog društva, predsjednik Odbora za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju Svjetske federacije neurokirurških društava (WFNS) i doktor Harith Akram, neurokirurg iz Queen Square Hospital London, najuglednije neurokirurške klinike u Engleskoj i svijetu.

Voditelj tečaja, doc. dr. sc. Fadi Almahariq, dr. med., specijalist neurokirurgije KB Dubrava,  u svojoj je prezentaciji podijelio iskustva iz prakse te naglasio da je Hrvatska u području stereotaksijske i funkcijske neurokirurgije lider u regiji. Vrhunska opremljenost naših operacijskih sala te odlični rezultati koje smo objavili u svjetskim stručnim časopisima prepoznati su od naših kolega iz inozemstva, a čiji dolazak u svrhu edukacije dodatno potvrđuje našu kvalitetu.

Nakon višegodišnjeg iskustva u DBS-u, Hrvatska i Zavod za neurokirurgiju KB Dubrava imaju definitivno što pokazati kolegama iz svih krajeva svijeta te možemo dijeliti naša iskustva i pomoći drugim državama u uvođenju DBS-a.

Nakon dva dana praktičnog tečaja, dio kolega iz inozemstva nastavio je edukaciju o ovoj metodi (DBS) promatrajući operacije koje smo imali u programu KB Dubrava te su na taj način usavršili svoje znanje kako bi u svojim kliničkim centrima započeli provođenje DBS metode.

Sudionici su na kraju pohvalili organizaciju tečaja te istaknuli kako su dobili dragocjeno teorijsko i praktično znanje iz područja stereotaksijske i funkcijske neurokirurgije jer su imali mogućnost vidjeti najmoderniju tehnologiju i vježbati kako planirati i odraditi operacije.