Jezik
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Rehabilitacija u KB Dubrava unaprijeđena nabavom spiroergometra

U svrhu unaprjeđenja standarda skrbi i osiguranja najboljih dostupnih modaliteta dijagnostike, liječenja i rehabilitacije mišićno-koštanih, respiratornih, kardiovaskularnih i reumatoloških bolesti, uveden je spiroergometar u svakodnevnu kliničku praksu Zavoda za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu s reumatologijom Kliničke bolnice Dubrava. Spiroergometar je medicinski uređaj koji se smatra zlatnim standardom u procjeni funkcionalnog kapaciteta pri fizičkom opterećenju, što se ostvaruje mjerenjem različitih pokazatelja funkcionalne sposobnosti tijekom fizičke aktivnosti, poput respiratornih volumena, potrošnje kisika i metaboličkih potreba te vitalnih parametara poput brzine disanja, srčanog ritma i frekvencije te promjena krvnoga tlaka. Dodatnu preciznost navedene procjene ostvaruje pružanjem dinamičnih podataka u stvarnom vremenu tijekom fizičkog opterećenja, što je od velikog značaja u postavljanju dijagnoze, procjeni napretka terapije i optimizaciji te praćenju ishoda programa rehabilitacije.

U kontekstu skrbi za pacijente, spiroergometar ima široki spektar primjene: od dijagnostičkog je značaja pri definiranju respiratornog poremećaja, praćenja rehabilitacije u kardiovaskularnim oboljenjima, oboljenjima dišnog sustava te u procjeni bolesnika prije, ali i nakon kirurških zahvata, pripremi, planiranju i evaluaciji rehabilitacijskog programa u koštano-mišićnim i reumatološkim stanjima, kao i za procjenu fizičke kondicije pacijenata koji se bave sportom ili imaju profesionalne zahtjeve visoke razine tjelesne izdržljivosti.

Spiroergometar omogućuje bolje razumijevanje patofizioloških mehanizama koji leže u osnovi različitih bolesti i stanja te razvijanje novih terapijskih pristupa. Kroz istraživački rad možemo razumjeti utjecaj različitih intervencija, poput različitih rehabilitacijskih modaliteta i medikamentozne terapije na funkciju pluća i srca, kao i sveukupnog odgovora organizma na fizičko opterećenje u različitim stanjima, što može pridonijeti novim spoznajama liječenja ili prevencije bolesti.

Uvođenje spiroergometra u KB Dubrava predstavlja korak naprijed u misiji pružanja najbolje moguće skrbi za pacijente i poticanju istraživanja u medicini. Ovaj uređaj omogućuje nam da budemo u korak s najmodernijim oblicima dijagnostike, praćenja liječenja kao i planiranja te evaluacije rehabilitacije, dok istodobno podržava našu posvećenost kontinuiranom unaprjeđenju medicinske prakse i napretku medicinske znanosti.