Od 2015. god. implementiran je Standard prehrane bolesnika u bolnica (NN, br. 59/15) temeljem kojega bolesnici KB Dubrava mogu biti na jednoj od 50 različitih dijeta.
Informatički program Dijetetičar omogućuje prikupljanje podataka o brojnom stanju bolesnika na odjelima i dijetama, izradu jelovnika i planova prehrane s nutritivnim vrijednostima, planiranje, obračun te narudžbu hrane. Time je osigurano kvalitetnije praćenje energijske i nutritivne vrijednosti obroka u dijetoterapiji bolesnika.
Zbog izuzetne važnosti osiguravanja kvalitete, ali u prvom redu zdravstvene sigurnosti hrane, tijekom 2008. – 2010. godine izvršena je implementacija “Vodiča dobre higijenske prakse primjene HACCP načela za institucionalne kuhinje” u sklopu projekta MATRA2007/HR/9/2 pod nadležnošću MZSS-a.
Nutricionisti/dijetetičari Odjela prehrane stručno su se usavršavali na poslijediplomskim tečajevima stalnog medicinskog usavršavanja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Europskog udruženja za istraživanje dijabetesa (EASD) te Europskog udruženja za parenteralnu i enteralnu prehranu (ESPEN).
Aktivno su sudjelovali na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima te poslijediplomskim tečajevima trajnog medicinskog usavršavanja iz područja nutricionizma i kliničke prehrane.
Članovi su predsjedništva Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara (HDND). Sudjelujemo u organizaciji stručnih skupova i kongresa iz područja nutricionizma i dijetetike. Svojim volonterskim radom sudjelujemo u aktivnostima Društva reumatičara za djecu i odrasle te Hrvatskog društva za buloznu epidremolizu (DEBRA).
Autori smo sljedećih priručnika za bolesnike:
- 2018. god. – Pravilnom prehranom do zdravlja u starijoj životnoj dobi
- 2015. god. – Prehrana kod uričnog artritisa (gihta) i psorijatičnog artritisa
- 2015. god. – Prehrana kod reumatoidnog artritisa (gihta) i uričnog artritisa
- 2014. god. – Prehrana kod pankreatitisa
- 2009. god. – Prehrana i osteoartritis
- 2008. god. – Dijetoterapija kod bolesti jetre
- 2006. god. – Prehranom protiv osteoartritisa
- 2005. god. – Prehrana kod bulozne epidermolize
- 2004. god. – Dijetoterapija upalnih bolesti crijeva (ulcerozni kolitis i Crohnova bolest)
- 2003. god. – Dijetoterapija ulkusne bolesti
- 2002. god. – Prehrana u reumatoidnom artritisu
Standardi i smjernice
Kao članica radne skupine Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH sudjelovale smo u izradi smjernica i standarda:
- 2015. god. – Standardi prehrane bolesnika u bolnicama
- 2013. god. – Nacionalne smjernice za prehranu učenika u osnovnim školama
- 2007. god. – Prehrambeni standardi za planiranje prehrane u djece u dječjim vrtićima
Projekti, aktivno sudjelovanje u realizaciji
- 2019. god. – danas – Utjecaj nutritivnog statusa na postoperativne ishode u bolesnika elektivno operiranih zbog nemetastatskog kolorektalnog karcinoma unutar ERAS protokola, Cro Eras
- Od 2008. god. – danas – Međunarodni projekt: Nutrition Day
Nastavna djelatnost
Godine 2008. Odjel prehrane postao je nastavna baza Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za kolegij Osnove dijetoterapije na dodiplomskom studiju Nutricionizma te od 2013. godine za kolegij Osnove dijabetološke dijetoterapije na diplomskom studiju Nutricionizma.
Javnozdravstvena događanja
Svake godine u studenome obilježavamo Svjetski dan šećerne bolesti i u svibnju Svjetski dan hipertenzije.