Jezik
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )
prof. dr. sc. Žarko Babić, dr. med., FEBGH specijalist internist-gastroenterolog email: zbabic@kbd.hr

Rođen je 1958. godine u Zagrebu gdje je i završio 5. gimnaziju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1982. godine, magistrirao 1987. godine i doktorirao 1995. godine. Specijalist interne medicine i subspecijalist gastroenterologije.

Nastavnik je i stručnjak na području funkcijskih bolesti probavnog sustava, dispepsije, rezistencije liječenja H. pylori infekcije, endoskopije, ultrazvuka, intervencijske gastroenterologije (u ustanovama u kojima je do sada radio bavio se navedenim područjima interesa, a uveo je neke nove tehnike na području rješavanja krvarenja iz probavnog sustava, postavljanje stentova (jednjak , rektum), rješavanje stenoza probavnog sustava (laser dilatacije malignih suženja uz postavljanje stentova), ERCP-a i njemu pridruženih zahvata, uveo je metodu pretrage tankog crijeva videoendokapsulom, enteroskopiju gornjim i donjim pristupom, itd.

Utemeljitelj je Ambulante za funkcijsku dijagnostiku (KB Sveti Duh i KB Dubrava u Zagrebu). Pored klasičnih metoda (učinio je tada prve 24h pH metrije jednjaka u RH), uveo je nove metode u dijagnostici i liječenju funkcijskih bolesti probavnog sustava (HRM 360° manometrija jednjaka i anorektuma, impendanca 24h pH metria jednjaka) te manometrija antruma, duodenuma, tankog i debelog crijeva. Uveo je nove metode u ultrazvuku (histogramska analiza, transrektalni UZV) i u endoskopiji (termokoagulacija krvarenja iz probavnog sustava, mukozektomije, stentovi jednjaka). Suradnik je u pripremi i praćenju bolesnika i to u prvom nizu bolesnika koji su upućeni na prve transplantacije jetara (u KB Merkur), odnosno prve sustavne transplantacije u RH.

Utemeljitelj  je i voditelj izbornih predmeta (Dijagnostika i liječenje funkcijskih bolesti probavnog sustava i Dispepsija) kao i tečajeva I. kategorije za trajnu edukaciju liječnika (Funkcijske bolesti probavnog sustava i Dispepsija kao dijagnostički i terapijski problem).  Predavač je na brojnim tečajevima I. kategorije za trajnu edukaciju liječnika.  Osnivač je i voditelj kolegija na stručnom poslijediplomskom studiju Ultrazvuk u kliničkoj medicini – smjer Gastroenterologija (Suvremene metode u ultrazvuku).

Imenovan je za “Leading health professionals of the world 2005” na Offices of the International bibliographical centre at it’s headquartes in Cambridge.

Na znanstvenom području bavio se najviše proučavanjem funkcijskih bolesti probavnog sustava, rezistencijim na H. pylori infekcije (MDR), prokolagen III peptidom u cirozi jetre i upalnim bolestima crijeva, imunološkim biljezima u upalnim bolestima crijeva, hepatobilijarnim bolestima (vrijednošću troponina kod bolesnika s akutnim kolecistitisom), krvarenjem iz probavnog sustava, upalnim bolestima crijeva kao  i brojnim drugim stanjima u gastroenterologiji.

Autor je metode dinamičke scintigrafije jednjaka, korigiranog bodovnog sustava u prognozi preživljenja bolesnika s cirozom jetre uzrokovanom hepatitisom B, MDR u procjeni neuspješnosti eradikacije infekcije H. pylori,  bodovnog sustava u procjeni težine akutng kolecistitisa koji uključuje i troponin I  itd.).