Jezik
  //

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
  //

 • Specijalističke ambulante: pregled i intervencije specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, subspecijalista reumatologa
 • Dnevna bolnica Zavoda
 • Postcovid dnevna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju
 • Jedinice integrirane fizioterapije
 • Hidroterapija
 • Kabinet za dijagnostički UZV koštano-mišićnog sustava
 • Kabinet logopeda
 • Kabinet rehabilitatora – defektologa
 • Kabinet radnog terapeuta

U Zavodu za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu s reumatologijom osim konzilijarnih pregleda i provođenja rehabilitacije hospitaliziranih bolesnika rad je organiziran u 6 fizijatrijskih ambulanti, 2 reumatološke ambulante, dvije dnevne bolnice te u dijagnostičkoj ultrazvučnoj ambulanti. Fizioterapija se provodi prema integriranom modelu prostorne i kadrovske organizacije tako da su u svakoj od ukupno 10 fizioterapijskih jedinica Zavoda objedinjeni ključni fizioterapijski postupci. Kompletan fizioterapijski proces jednog bolesnika provodi isti fizioterapeut primjenjujući sve sastavnice fizioterapije. U Zavodu se primjenjuju tehnike DNS, Cyriax, Kaltenborn/Evjenth, Bowen i Emmett tehnika, McKenzie pristup liječenju bolesti kralješnice, MFR, NK tehnika, PIR, „trigger točke“, primjenjuju se proprioceptivne trake („taping“), “ „mirror“ tehnika. U rad Zavoda uključen je kabinet radnog terapeuta, kabinet logopeda te kabinet edukacijskog rehabilitatora.

Posebni značaj posvećuje se rehabilitaciji šake koju provodi tim, uključujuči fizijatra, fizioterapeuta, radnog terapeuta te profesora edukacijske rehabilitacije. U rehabilitaciji degenerativnih, reumatskih ili traumatskih bolesti šake koriste se brojni suvremeni rekviziti i suvremena medicinsko-tehnička oprema. Zavod je opremljen suvremenim stolom sa specifičnim nastavcima s kojima se bolesnici uz nadzor fizioterapeuta ili radnog terapeuta osposobljavaju za samostalno provođenje različitih vježbi opsega pokreta, snage, fine motorike i hvatova šake. U Zavodu se provodi specifični program za rehabilitaciju degenerativnih, kroničnih bolesti te „osteoartritis škola“ s rehabilitacijskim timom koji osim navedenih redovnih članova uključuje nutricionistu i endokrinologa.

U Zavodu se koriste specifični uređaji za vizualnu kontrolu pri provođenju vježbi propriocepcije te alfa stabilo-metrijska platforma za dijagnostiku i liječenje neuroloških bolesti te ozljeda i operacija zglobova, posebice kuka/koljena i gležnja. Zavod je opskrbljen specifičnim uređajem za pripremu i recikliranje mineralnog blata (fango). Suvremena hidroterapija Zavoda uključuje Hubbard kadu, galvan-kadu, O2 kadu i četvero-stanične kupke.

Djelatnici Zavoda aktivno sudjeluju na stručnim nacionalnim i međunarodnim skupovima. Provedeno je više znanstvenih projekata i istraživanja. Publicirano je 50-ak znanstvenih i stručnih radova u indeksiranim časopisima. Djelatnici Zavoda  gostovali su u radio i TV emisijama te objavljivali stručne radove u popularnim časopisima za promicanje općeg medicinskog znanja.

U Zavodu se provodi edukacija specijalizanata fizikalne i rehabilitacijske medicine, reumatologije i obiteljske medicine Medicinskog fakulteta te učenika i studenata visokih učilišta u dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi. Od godine 2018. Zavod je nastavna baza studija fizioterapije međunarodnog sveučilišta „Libertas“, a od 2019. nastavna baza studija fizioterapije Sveučilišta „Sjever“. Dugi niz godina u Zavodu se provode vježbe za učenike srednje škole – smjer fizioterapija Zdravstvenog učilišta Zagreb te vježbe studenata Zdravstvenog veleučilišta.

U Zavodu su 2018. i 2019. godine održani poslijediplomski tečajevi trajne edukacije 1. kategorije Medicinskog fakulteta Zagreb iz područja osteoartritisa koji su okupili 20-ak predavača iz četiri nacionalna Sveučilišta. Voditeljica tečajeva bila je  dr. sc. Dubravka Bobek, doc.  U Zavodu je uređen prostor za edukaciju te se redovito održavaju stručni sastanci Zavoda.