Jezik
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

 

 

Program Erasmus+ program je Europske unije kojim se promiče mobilnost nastavnika i učenika srednjih škola u cilju modernizacije školskog strukovnog kurikuluma i praktične nastave. Svrha projekta je unaprjeđenje kompetencija, stručnih znanja i vještina kako bi se postigla konkurentnost za europsko tržište rada i lakša zapošljivost. Projekt također potiče mlade na međukulturno razumijevanje i konstruktivno sudjelovanje u demokratskom društvu uz promicanje raznolikosti i tolerancije.

 

Učenice medicinske škole iz Njemačke u razdoblju od 6. do 16. rujna 2022.
godine obavile praktičnu nastavu u KB Dubrava

Klinička bolnica Dubrava izabrana je za nastavnu bazu Škole za medicinske sestre Mlinarska za provođenje praktične nastave za projekt Erasmus+. Učenici srednjih medicinskih škola iz drugih zemalja koji su obuhvaćeni programom Erasmus+ stručnu bi praksu obavljali na bolničkim odjelima Kliničke bolnice Dubrava.

U utorak, 6. rujna 2022. godine, u sklopu međunarodne učeničke razmjene, u posjet Kliničkoj bolnici Dubrava došlo je pet učenica trećih razreda medicinske škole Diakonnisen Pflegeschule Speyer iz Njemačke u pratnji svoje nastavnice Gabrijele Hanelore Müller-Steng i nastavnice strukovnih predmeta Đurđice Stanešić iz Škole za medicinske sestre Mlinarska.

Gosti su obišli polikliniku, dijagnostiku, intenzivne jedinice, sobu za buđenje, hitnu službu i na kraju Zavod za abdominalnu kirurgiju na čijim će odjelima učenice obavljati stručnu praksu kroz 10 dana.

U razgovoru s gostima iz Njemačke saznali smo da njihov sustav osnovnoškolskog obrazovanja traje 9 ili 10 godina, ovisno o tome hoće li učenik u nastavku školovanja upisati strukovnu školu ili se priprema za studij. Škola za medicinske sestre traje tri godine i prema planu i programu njemačkog strukovnog kurikuluma učenici medicinske škole teorijsku nastavu i stručnu praksu u bolnici pohađaju naizmjenično po mjesec dana tijekom školske godine. Tijekom obavljanja stručne prakse učenici dobivaju financijsku naknadu.

Nakon provedene stručne prakse u KB Dubrava gosti su u usmenim i pisanim osvrtima izrazili pozitivne utiske o boravku u KB Dubrava, posebno istaknuvši srdačnost i gostoljubivost osoblja prema njima te profesionalnost i stručnost u provođenju sestrinske skrbi. Potvrdili su činjenicu da je posao medicinske sestre zahtjevan i težak te da traži puno učenja bez obzira obavlja li se on u Njemačkoj ili Hrvatskoj.

Galerija: (fotografije učinila Ana Marija Čupić, ms.)

 

Posjet Kliničkoj bolnici Dubrava djelatnika Škole za medicinske sestre
iz Prešova u Slovačkoj

U srijedu 21. rujna 2022. godine, u pripremni posjet Kliničkoj bolnici Dubrava došli su ravnateljica sa suradnicima iz medicinske škole Stredná zdravotnícka škola sv. Bazila Veľkého, iz grada Prešova u Slovačkoj u pratnji voditeljice nastave na vanjskim lokacijama Škole za medicinske sestre Mlinarska. Posjetom su gosti najavili skorašnji dolazak njihovih učenika na obavljanje stručne prakse u sklopu projekta Erasmus+. Stručnu bi praksu učenici obavljali zajedno s učenicima Škole za medicinske sestre Mlinarska na odjelima Zavoda za abdominalnu kirurgiju od 21. studenoga do 2. prosinca 2022. godine. Gosti su se upoznali s organizacijom rada sestrinske službe KB Dubrava, bolničkim odjelima i prostorima namijenjenima edukaciji zaposlenika.

Iz razgovora smo saznali da je obrazovanje medicinskih sestara u Slovačkoj slično  našemu, da njihov zdravstveni sustav ima isti problem kao i naš, a to je nedostatak medicinskih sestara  zbog odlaska na rad u zemlje EU.

Galerija: (fotografije učinio Robert A. Škifić)

 

Pripremila: Tanja Fistrić, mag. med. techn.