Jezik
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Voditeljica Odjela:
doc. dr. sc. Tajana Štoos Veić, dr. med.

Glavni citotehnolog:
v. d. Antonija Knežević

Prijemni šalter citologije:
01 290 2386

Odjel za kliničku citologiju djeluje u sklopu Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju. Jedan je od malobrojnih Odjela za citologiju u Republici Hrvatskoj u kojemu se radi citološka dijagnostika svih organskih sustava, uključujući ginekološku citologiju (PAPA test), citologiju tekućih uzoraka (urini, izljevi u tjelesne šupljine, likvor, zglobna tekućina), uzorke iz područja  hematološka citologije (punktati koštane srži i limfnih čvorova), pulmološke citologije, punktate štitnjače, slinovnica, ostalih tvorbi područja glave i vrata te svih dostupnih tvorbi. Punkcije vođene ultrazvukom (dojka, štitnjača, limfni čvorovi, tvorbe glave i vrata i drugo) rade se u suradnji sa specijalistima radiologije, gastroenterologije, endokrinologije i nuklearne medicine. Zahvaljujući razvijenoj endoskopiji i radiološkoj dijagnostici posebno smo posvećeni  citologiji duboko smještenih organa iz kojih se uzorci dobivaju endoskopskim pretragama – citologija pankreatobilijarnog, gastrointestinalnog sustava i jetre, ostalih abdominalnih tvorbi te medijastinuma i pluća (endoskopski ultrazvuk – EUS, EBUS, punkcije pluća vođene CT-om i drugo). Odjel prati aktualne dijagnostičke smjernice i u slučaju kliničkih indikacija  na citološkim uzorcima primjenjuje analizu dodatnim dijagnostičkim metodama (imunocitokemija, protočna citometrija, molekularne metode). Uzorci za koje dodatne analize nije moguće izvršiti na Zavodu, šalju se u suradne ustanove.

Osim kliničkog rada, na Odjelu za citologiju kao i na Kliničkom zavodu za patologiju i citologiju obavlja se znanstvena i obrazovna djelatnost: dodiplomska i poslijediplomska nastava kao i edukacija specijalizanata iz područja patologije i citologije te specijalizanata iz drugih područja medicine.

Lokacija odjela: dijagnostički centar (na završetku sjeveroistočnog dijela), oznaka D9, u prizemlju.

Upute za pacijente

Više informacija >

Radno vrijeme

Više informacija >