Jezik
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Pretražite naše stranice

Veličina slova
A A A
Tema
Webmail
A A A
(01) 290 2444
    document.getElementById( "lang_choice_1" ).addEventListener( "change", function ( event ) { location.href = event.currentTarget.value; } )

Voditelj Odjela za malformacije i deformitete:
prof. dr. sc. Predrag Knežević, dr. med.
tel: (01) 290 2658

Odjelni liječnici:
doc. dr. sc. Željko Orihovac, dr.med.
dr. sc. Matija Mamić, dr. med.

Glavna sestra Odjela:
Silvija Foršek, bacc. med. techn.
tel: (01) 290 2658

 

Odjel za malformacije i deformitete Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta ima dugogodišnju tradiciju liječenja djece s rascjepom usne i/ili nepca.  Nedugo nakon osnutka Klinike u prosincu 1939., prva operacija plastike usne registrirana je u siječnju 1940. godine. Danas su na Odjelu prvenstveno  hospitalizirana dojenčad i djeca u pratnji roditelja, ali predviđeno je i liječenje odraslih bolesnika s deformitetima kostiju lica.

Odjel se nalazi na 5. katu i prostorno je odvojen od ostalog dijela Klinike s kapacitetom od 9 dječjih kreveta i 8 kreveta za odrasle. Bolesničke sobe su trokrevetne sa sanitarnim čvorom, klimatizirane i opremljene TV prijemnikom. U okviru Odjela se nalaze i ordinacija,  previjalište i dječja igraonica.

U liječenju malformacija i deformiteta od iznimne važnosti je timski pristup,  a multidisciplinarni tim uključuje medicinske sestre na Odjelu, kolege liječnike s drugih odjela i vanjske suradnike raznih specijalističkih struka.

Od 2018. liječnici sudjeluju u europskom projektu “European Cleft and Craniofacial Initiative for Equality in Care” čija je uloga kreiranje smjernica u liječenju djece s malformacijama i pružanje istovjetne kirurške, ali i poslijeoperacijske rehabilitacijske njege djeci rođenoj na području Europe.

Na Odjelu je i sjedište Hrvatske udruge roditelja djece s rascjepom usne i/ili nepca ”Osmijeh”, osnovane 2007. (https://www.udruga-osmijeh.hr/). Udruga omogućuje bolju suradnju i komunikaciju između stručnjaka koji liječe djecu, ali i bolju educiranost roditelja o ovoj problematici.

Od 2021., u suradnji s laboratorijem za medicinsku genetiku Klinike za dječje bolesti Zagreb, provodi se genetsko istraživanje etiologije rascjepa nepca.

Kliničko praćenje poslijeoperacijskih rezultata usmjereno je pronalaženju optimalnih kirurških metoda, funkcijskih i estetskih, uz najmanji mogući utjecaj na rast i razvoj lica.

Na Odjelu se godišnje hospitalizira više od 100 dojenčadi i male djece iz RH i regije. Od 2021. Odjel djeluje kao Referentni Centar Ministarstva zdravstva za kirurgiju malformacija glave i  vrata.

wave

Liječenje pacijenata s deformitetima čeljusti

Više informacija >

Informacije za pacijente

Više informacija >

Povijest odjela

Više informacija >